Het was de vraag die ik mezelf stelde, zo´n 17 jaar geleden: Waar word ik nou gelukkig van, gewoon zomaar? Het antwoord kwam meteen: een poezebeest, eentje die ’s avonds bij me op bed komt liggen. Nou, dat moest te doen zijn! Ik bezocht vele asiels in de omgeving, maar daar vond ik haar niet. Tijdens een bezoek aan mijn oma in Hoorn maakte ik ook een asieluitstapje en daar was ze, klein, mooi en bang. Ik was op slag verliefd.

Zo simpel kan het zijn en misschien moet het zelfs wel zo simpel zijn; het kleine, het eenvoudige. En dat terwijl we en masse bezig zijn met grote doelen behalen, enorme wensen hebben waarvan we denken dat die ons wezenlijk gelukkig zullen maken. Meer geld, een groter huis, een mooier uiterlijk, nog meer kleren, de ultieme carrière of dé uitvinding van het jaar. En hoeveel mensen dromen er niet van het winnen van een loterij? Er is niets mis met dromen en met ontwikkeling en vooruitgang. Het is alleen maar natuurlijk om vooruitgang te creëren, dat hoort gewoon bij het mens zijn. En je dromen brengen je in die richting, dat is alleen maar mooi. Maar het echte geluk ligt gewoon voor je voeten.

Juist die momenten die je niet kunt plannen, die met het leven te maken hebben, die maken het meest gelukkig. De geboorte van een kind, ik denk dat er maar weinig mensen zijn die dat moment niet als een van de mooiste momenten hebben ervaren. De natuur die iedere dag en elk seizoen weer anders is, de zon en de maan die er steeds een ander licht op schijnen, wat je zo’n bijzonder gevoel kan geven. De oprechte glimlach van een volslagen onbekende, spontaan voorrang geven of krijgen, een lief appje, een mooi gebaar. Mijn Kira is inmiddels alweer zeventien jaar. Ze is een stuk relaxter, ook slomer, haar vacht begint plukkerig te worden en haar mauw klinkt een beetje krakerig. Ze ligt als het koud is achter de houtkachel en als het warm is op haar favoriete plekje onder de heg en ’s nachts het liefst bij mij op bed. Ze maakt me nog altijd domweg gelukkig.

Waar word jij zomaar gelukkig van? Wil je het hieronder delen? Ik ben benieuwd!

Kira jong Kira blij
 een piepjonge Kira                                Kira op haar oude dag